Archive

maj 2013

Browsing

Med Karl XI tog festen slut för den adel som trott sig äga landet. Kungen gjorde sig enväldig och inledde arbetet med “reduktionen”. Det vill säga han konfiskerade de förmögenheter adeln roffat åt sig av kronan under sina feta decennier efter Gustav II Adolf. Kronan tog över de flesta av de ståtliga stadspalats som adeln höll sig med i huvudstaden.

Vi står ungefär vid Jakobs kyrka och blickar österut. På vänster sida ligger de la Gardies Makalös. Det byggdes av Magnus Gabriels far Jacob i nordeuropeisk renässansstil och var egentligen fullständigt omodernt när Karl XI konfiskerade det. Till vänster ses muren kring Kungsträdgården. Makalös låg där nu Karl XII: staty står.
Vi står ungefär vid Jakobs kyrka och blickar österut. Till höger ligger de la Gardies Makalös. Det byggdes av Magnus Gabriels far Jacob i nordeuropeisk renässansstil och var egentligen fullständigt omodernt när Karl XI konfiskerade det. Till vänster ses muren kring Kungsträdgården. Makalös låg där nu Karl XII: staty står.

Nu var det slut med bullriga hovfester och glittrande offentligt slottsliv. Kungen inrättade en kommission som beslutade att gods som en gång tillhört kronan och övergått i enskild ägo skulle konfiskeras. Det var den så kallade reduktionen. Under drottning Kristinas  och senare under Karl XI:s minderårighet hade landet styrts av s k förmyndarregeringar. Regeringsgatan i Stockholm uppkallades t ex efter Kristinas förmyndarregering.

Rådsherrarna i förmyndarregerngarna tillhörde  högadeln. Många av dem var också krigare, det var adelns uppgift under denna tid. För sina tjänster som krigare främst i Tyskland beviljade de sig själva betalning i form av förläningar av kronogods medan de satt i förmyndarregerningarna. Den gamla högadeln i Sverige hade säkrat sig sina gods redan före stormaktstiden och drabbades inte så hårt av reduktionen som 1600-talets nyadlade kondottiärer, krigsherrar i 30-åriga krigets legohärar.

Karl XI lyckades 1680 genom skickligt riksdagsarbete bland de tre lägre stånden skapa ett parlamentariskt underlag för sin reduktion av högadels tillgångar. Särskilt illa var detta givetvis för de herrar som suttit i hans egen förmyndarregering från det han var fyra år 1660 tills han förklarades myndig vid riksdagen 1672.

Värst drabbades den åldrande Magnus Gabriel de la Gardie som fick lämna ifrån sig sitt ståtliga Läckö och palatset Makalös. Hans lösöre gick på auktion, men först sedan kungen snokat igenom bytet och lagt undan juvelerna som han använde att ge bort till presenter och de bästa tapeterna som han flyttade över till slottet “…bese de övriga sakerna, om något däribland kan finnas, som vore tjänligt i Vår klädkammare”, beordrade kungen sin husgerådsmästare.

Efter några års reduktion satt riksamiralen greve Stenbock och sprättad de sista guldknapparna ur rocken från bättre dar. Kronobetjänterna hade varit hemma hos honom och rekvirerat denna sist tillgång och den gamle mannen suckade till sin hustru: “Hittills har jag sörjt för dig; nu får du underhålla mig – jag har intet mer övrigt”.

Mot slutet av Karl XI:s regering upplevde Europa de värsta åren av vad eftervärldens klimatforskare kallar den lilla istiden. Vintrarna var mot slutet av 1600-talet och början av 1700-talet kallare än någonsin i nedtecknad historia. 

Under den svåra vintern 1696/97 utbröt svält i hela det till ytan stora men med endast cirka tre miljoner människor befolkade svenska Östersjöriket. I Finland dog cirka 80 000 människor och i egentliga Sverige med sina knappt 2 miljoner invånare cirka 100 000 människor.

Vargarna plågade svårt ytterkanterna av den lilla huvudstaden. Stockholm fylldes av svältande flyktingar från det kölddrabbade riket. Tusentals människor dog av hunger svarta i ansiktet och utmärglade. De kastades i massgravar. På nuvarande Adolf Fredriks kyrkogård har Olof Palme sällskap med skeletten av de 2000 människor som kastades ner i gropar där under den stora svältvintern

Kungafamiljen visade stor anpassningsförmåga och syntes fara ut till lustslottet Ulriksdal, som man konfiskerat från familjen de la Gardie, eller Karlberg (som man också konfiskerat ) i pulkor dragna av renar.

Vargen var inte ensam i stadens utkanter. Den unge Karl XII gjord sig också känd som djärv björnjägare på Djurgården.

Redan 1933 kunde man stiga på vid Ringvägen och färdas 800 meter till Slussen i Stockholms första "tunnelbana". Det skulle dröja till 1950-talet innan tunnelbanebygget återupptogs.
Redan 1933 kunde man stiga på vid Ringvägen och färdas 800 meter till Slussen i Stockholms första “tunnelbana”. Det skulle dröja till 1950-talet innan tunnelbanebygget återupptogs.

 

En av efterkrigstidens mest framsynta investeringar var Tunnelbanan. Redan 1941 beslöt Stockholm att bygga tunnelbana – långt tidigare än andra europeiska städer av motsvarande storlek. Vid krigsslutet 1945 sattes byggena igång. Det blev många år av uppgrävda diken – en generation Stockholmare fick gå på spångar över uppgrävda gator.

 

Redan 1933 invigdes spårvägstunneln under Södermalm som mynnade ut vid Slussen, en linje som invigdes med stor pompa av den gamle kung Gustav V och kronprins Gustav Adolf.  Den senare skulle under sin tid som kung efter kriget hinna inviga många nya linjer till de nya satellitstäderna som växte upp kring Stockholm. De kungliga invigningarna var ett uttryck för hur viktig T-banan ansågs vara.

Under 1930-talet byggdes också den 600 meter långa Västerbron och Tranebergsbron. Tidigare hade Slussen varit den enda punkt där man kunde passera mellan stadens norra och södra del landvägen. Slusskarusellen som blev färdig 1935 sågs som ett den moderna tidens mästerverk. Också den invigdes av kungen. Den löste upp den trafikknut med bilar, bussar, spårvagnar och hästkärror som blockerat slussen i rusningstid.

Med Bromma flygplats 1936 fick Stockholm en närbelägen internationell flygplats för det nya trafikslaget som redan band samman staden med åtskilliga metropoler i Europa.

Den första stora tunnelbaneinvigningen blev linjen Vällingby –  Hötorget 1952. Återigen var kung Gustav Adolf på plats. Invigninsdagen var en stor händelse. Satellitstaden Vällingby var det nya folkhemmets uppvisningsstycke. Den första förorten som byggts enligt noga genomtänkta planer kring ett torg med både kommersiella och kulturella institutioner.

Många utländska delegationer skulle under de närmaste åren ta tunnelbanan till mönsterförorten Vällingby. Numera är stora delar av Vällingby K-märkta.

Tunnelbanans armar fortsatte att sträcka ut sig –  1967 var armen till Vårby klar, 1975 nådde tunnelbanan Järvafältet.

När högertrafiken infördes 1967 ansågs tunnelbanan vara så utbyggd att det var dag att lägga ner spårvägstrafiken i innerstaden.

Nedläggningen av spårvägstrafiken fick kraftiga följder för Stureplan. Den hade varit stadens pulserande centrum där de flesta spårvagnslinjer sammanstrålade, inte långt från slutstationerna för Lidingöbanan och Djursholmsbanan. Här låg de stora tidiningskioskerna och de fashionabla restaurangerna. Nu blev platsen i ett slag en folktom bilkorsning. Först på 1990-talet återfick Stureplan något av sitt gamla liv. Då som centrum för nattens nöjesliv snarare än knutpunkt för kommunikationerna.

Samtidigt som Stockholm skaffade sig ett av världens effektivaste system för kollektivtrafik var denna tid också massbilismens genombrott. Vid andra världskrigets utbrott fanns det 25 000 bilar i Stockholm – vid tiden för högertrafikomläggningen 1967 hade de blivit 300 000.

På 1940-talet utgick stadsplanerarna fortfarande från att bilstaden skulle fungera så att man parkerade sin bil utanför bostadens port. Man åkte sedan till sin destination i staden och parkerade också där vid trottoarkanten framför porten.

Bilismen hade överträffat alla prognoser   – vid krigsslutet när de nya planerna för Stockholms bilcity gjordes upp räknade man med att biltätheten i slutet på 1960-talet skulle vara 80 bilar per 1000 invånare. I stället blev den 270 bilar  per 1000 invånare.

Kanske det förklaringen till de grandiosa planer för ombyggnad av Stockholm till en bilstad som utarbetades vid slutet av 60-talet. Ännu 1970 planerade staden att bygga en inre motorvägsring som via en åttafilig Skeppsbro skulle korsa Strömmen framför Slottet stryka förbi Nationalmuseum, korsa Nybroviken och plöja sig fram vid sidan av Dramaten upp till en trafikplats vid Östermalmstorg. Där skulle en stor trafikled spränga sig fram till och över Birger Jarlsgatan för att genomborra Brunkebergsåsen via den s k Tunnelgatsleden passera över Sveavägen och ansluta till trafikplatser på Kungsholmen. Längs denna stadsmotorväg skulle 14 parkeringshus byggas.

Oljekrisen i början på 1970-talet och de omfattande allmänna protesterna satte punkt för dessa planer.

Från kungadömet övertog den nya nationalstaten idén att använda huvudstaden som en slags scen för stora nationella fester och manifestationer. Fortfarande fick kungen rycka in som ceremonimästare i de allt större spektakel: invigningar, jubileer, utställningar och kungliga familjetilldragelser. Dessa skådespel anordnades för att stärka nationalkänslan hos befolkningen. Före TV gick publiken ut i hundratusental på gator och torg och betraktade dessa officiella shower.

Kungamakten hade alltid varit mån om att regissera sina kröningar och begravningar som väldiga folkliga kalas. Vin hade skänkts ut i fontäner, oxar stekts och baracker för dans uppförts till befolknigens fromma.

Karl X:s liktåg 1660. Från borgen Tre kronor gick tåget via slottsbacken här längs Skeppsbron och Stora Nygatan till Riddarholmskyrkan. Det var den kortvariga stormaktens sista manifestation av denna omfattning vid en kunglig begravning.
Karl X:s liktåg 1660. Från borgen Tre kronor gick tåget via Slottsbacken här längs Skeppsbron och Stora Nygatan till Riddarholmskyrkan. Det var den kortvariga stormaktens sista så påkostade kungliga begravning.

Nationalstaten tog mot slutet av 1800-talet över de offentliga skådespelen, som nu förfinades och förlorade sina mer robusta uttryck av mutor till folket. Nu var det ögat och örat som skulle bedåras. Fortfarande var de kungliga kröningarna stora skådespel, men slutligen avstod kungen, i detta fall Gustav V från att krönas.

Andra tilldragelser bildade nu kärnan i de stora offentliga festerna. En av de största som någonsin hållits i Stockholm var när en finlandssvenske polarforskaren Adolf E Nordenskiöldxx återkom på sin Vega 1880 efter att ha seglat runt Asien. Kungen hade själv skänkt pengar till expeditionen och Nordenskiöld fick i hast duga som svensk.

När fartyget ångade in på Strömmen framför Slottet var hela omgivningens hus upplysta med rader av lampor. Den första elektriska strålkastaren lyste från telegrafhuset. Nordenskiöld steg i land framför slottet på en särskild gigantisk plattform som byggts ut i vattnet från Slottet klädd med blått tyg med gula kronor och kantad av stora upplysta obelisker. Det största fyrverkeri som någonsin avskjutits i huvudstaden lyste upp himlen. Alla fartyg var illuminerade och anlupna krigsfartyg sköt med sina kanoner så att luften fylldes av krutrök. Hundratusentals människor kantade stränderna.

En annan festliga manifestation var de stora utställningarna – industriutställningen i Kungsträdgården 1866och  Stockholmsutställningarna 1897 och 1909 då hela sagostäder byggdes upp för utställningen för att sedan rivas.

 

Under andra världskriget fick Stockholm liksom övriga Sverige lägga alla framtidsplaner på is för att inrikta sig på att överleva kriget. Stockholm fylldes av beredskapssoldater på permission. Det blev också en spion- och agentcentral för krigförande, ockuperade och neutrala makter. 

Någon ekonomisk chock blev dock inte världskriget för Stockholmarna eller övriga svenskar. Trots ransoneringar och inkallelser behöll svenskarna sitt välstånd. Många gjorde också pengar på kriget.

NK konstaterade i sin rapport för 1944 att “livsföringen inte behövt avvika från det bekvämt normala”. Industrin ropade efter arbetskraft och julhandeln 1944 slog alla tidigare rekord.

Men kriget innebar ockå att de flesta av de 25 000 privatbilarna i Stockholm fick ställas undan. Bensinen ransonerades och privatpersoner fick ingen tilldelning.

Alternativet var att driva bilen  med ett väldigt s k gengasaggregat, i princip en väldig kolkamin som hakades på bakom bilen.

Kolimporten försvårades också. De flesta husen eldades på den här tiden med kolpannor eller kakelugnar. Nu fick man gå tillbaka till inhemsk ved i stället för kol. Tiden kännetecknades därför av väldiga vedupplag, t ex längs Strandvägen.

Danspalats som Nalen på Regerningsgatan var mer sjudande än någonsin. Man dansade jitterbug. “Swingpjatten”  chockerade genom sitt långa hår och sina långa kavajer. Revyteatrarna hade högkonjunktur.

Grand Hôtel var fullt av agenter från krigförande länder som där möttes på neutral grund. Personalen kunde länge efteråt med längtan berätta om de pengar som då omsattes i restauranger och barer av mystiska utlänningar som stannade länge på hotellet.

Norska och danska motståndsledare tog sin tillflykt till Stockholm. Men det gjordes också hisnande affärer med järnmalm och stål från Sverige som skulle mata den tyska krigsmaskinen. Johnsonkoncernen med säte vid Stureplan kunde glädja sig åt god fart på sina stålverk som ställt om produktionen till pansarplåt.

Huvudstaden måste emellertid bevakas och i byggnaderna på marinbasen Skeppsholmen låg ett par tusen inkallade beredskapsflottister under hela kriget. De var mycket dåligt betalda och drygade inte sälla ut kassan genom att prostituera sig till stockholmska herrar. Normaltaxan var fem kronor. Det uppgavs räcka till att bjuda ut ett av de många hembiträdena på deras lediga torsdag. Fem kronor täckte två biobiljetter och ett efterföljande konditoribesök.

Medan kriget pågick slöts politisk borgfred, de stora stridsfrågorna lades på hyllan. Men samtidigt fattades viktiga beslut om det som senare skulle kallas efterkrigstidens “skördetid”.

Men det innebar inte att utbyggnaden av staden avstannade – 1944 kunde Södersjukhuset, det största i Nordeuropa invigas.

Nu skisserades också de storslagna planerna för hur Stockholm skulle förvandlas till en modern storstad av amerikanskt snitt efter kriget.

Albert Lindhagen blev mannen som fick stadsfullmäktiges uppdrag att planera för att Stockholm skulle bli en äkta europeisk storstad. Från slutet av 1860talet ledde Lindhagen det storstilade planarbetet för en stad som han beräknade skulle växa från 126 000 till 300 000 invånare på femtio år.

Ordet kåk syftade ursprungligen på ett förfallet gammalt hus som borde rivas. Även Gustaf III:s opera framstod som en gammal kåk, alldeles för enkel och liten för den nya huvudstaden och revs 1895. En livlig rivningsdebatt fördes under denna epok likt den som delade befolkningen på 1960-talet. Riva eller bevara? I regel vann moderniseringsivrarna.
Ordet kåk syftade ursprungligen på ett förfallet gammalt hus som borde rivas. Även Gustaf III:s opera framstod som en gammal kåk, alldeles för enkel och liten för den nya huvudstaden och revs 1895. En livlig rivningsdebatt fördes under denna epok likt den som delade befolkningen på 1960-talet. Riva eller bevara? I regel vann moderniseringsivrarna.

Albert Lindhagen ( 1823 – 87) satt i den kommitté som utarbetade den s k Lindhagenplanen som lade sitt förslag till reglering av gatunätet 1866. Lindhagen drev ockå frågan om att inrätta en högskola i Stockholm.

Samtiden skrattade åt honom, men i själva verket blev  folkmängden 364 000 invånare 1915, dvs i det som idag kallas staden inom tullarna.

Det var den största tillväxt Stockholm någonsin upplevt.

Lindhagens förebild var baron Haussmann, prefekten som skapade det moderna Paris. Liksom i Paris skulle Stockholms malmar genomkorsas av breda trädkantade boulevarder. Esplanadsystemet kallades omvandlingen.

“Här rivs för att få ljus och luft”, skrev August Strindberg i sin berömda vers,  som alla skolbarn i Sverige fick läsa på 1960-talet under stor uppskattning för den rivningsvåg som då gick över landet och särskilt huvudstaden.

Den pittoreska ytterstadsdelen Ladugårdslandet döptes om till Östermalm. Där lades ut  breda boulevarder kantade av nybyggda hyreshus i palatsstil.

Det blev det högre borgerskapets favoritstadsdel. Aldrig hade man sett så ståtliga och höga bostadshus förut i Stockholm. Men i gårdshusen bodde de mindre bemedlade, så stadsdelen blev inte ett renodlat område för välsituerade förrän under andra hälften av 1900-talet.

Karlavägen med Karlaplan blev urtypen för det nya Esplanadsystemet. För att dra fram den revs otaliga äldre hus. Lindhagen hade tänkt sig att denna boulevard skulle fortsätta att plöja sig genom staden ungefär via dagens Kungsgatan ända fram till Kungsholmen. Denna liksom många av Lindhagens djärvaste idéergenomfördes dock aldrig.

Däremot har eftervärlden kritiserat honom för att han tänkte för mycket  på gatunätet och för litet på stadsbilden. Han gator slutar ofta i tomma intet. I förebilden Paris och andra kontinentala städer slutar avenyerna i en plats med en monumental byggnad i fonden.

Lindhagen ville också dra en rak aveny från Nybroviken till Roslagstull. Det blev en ståtlig men krokig kompromiss: Birger Jarlsgatan. Den blev kring sekelskiftet stadens paradgata med sina monumentala och rikt utsirade stenhus. Den nya Stureplan blev med tiden stadens centrala mötesplats. Där sammanstrålade med tiden spårvägstrafiken och var folklivet som livligast.

Med jämna mellanrum skulle den nya staden med sina stora stenkvarter livas upp av gröna parker. De breda gatorna skulle underlätta för friska vindar att blåsa genom staden och svepa bort sjukdom och osundhet. Dessutom skulle de göra det lätt för de styrande att behärska upproriska folkmassor genom att ge fritt spelrum för kanonerna.

I kanten på staden lades därför också ett band av kaserner.

För att rutnätet av kvarter inte skulle ge ett för fyrkantigt intryck bestämde planen också att kvarterens hörnen skulle kapas av. Där lades ofta en ingång till en affär.

Arbetarstadsdelen Södermalm, då liksom nu Stockholms folkrikaste område,  förvandlades i grunden. Bergen sprängdes bort och marken planades ut och hela stadsdelen genomkorsades av breda gator kantade av stora hyreskaserner. Förebilden fann man i centraleuropas tyskspråkiga städer, särskilt Berlin. Det sägs att Berlin och Stockholm har de största kvarteren i Europa.

Vid förra sekelskiftet hade den idylliska och stagnerade småstaden från mitten av 1800-talet förvandlats till en mindre avbild av Berlin och Wien, genomkorsad av spårvagnar, med reklampelare, tidningsstånd, kaféer, varietéteatrar och stora hotell.

Nu behövde inte stockholmarna längre frukta utlänningens reaktion som en skribent på 1860-talet: När han ser allt detta krusar helt säkert ett föraktfullt leende hans läppar medan de framhviska ordet: ”Barbarer!”

 

 

Bakom den praktfulla kulissen av slottsfasader förblev Stockholm en av Europas fattigaste och mest efterblivna huvudstäder. På malmarna utanför stadskärnan växte eländiga kåkstäder upp där det enklare folket bodde. 

 

Överheten utövade en skoningslös luthersk diktatur med prästerna som redskap. Kyrkoplikt och husförhör hörde till det dagliga livet. Prästerna snokade och förde protokoll över församlingens  intimaste liv.

Misären och förtrycket ledde till religiös fanatism. En av epokens mörkaste sidor var häxprocesserna som förde tusentals stockholmare, mest kvinnor till bålet. Vem som helst kunde drabbas av häxprocesserna och avrättas efter en summarisk rättegång där grannar och barn pressades av kungliga komissioner till uppdiktade anklagelser om samröre med djävulen.

Anna Månsdotter och Brita Zippel, halshuggna och brända å båle 1676, i enlighet med utslag i Svea hovrätt, hade båda haft samvaro med djävulen. Anna Månsdotter, 27, låg med den onde under bordet, dansade naken och misshandlade grannfruar som hon tvingat med sig med piskor av sammanflätade ormar. Brita “Näslöskan” Zippel, hade fört med sig en piga till Blåkulla och där klätt henne till brud, en akt hon sedan upprepat med ett flertal grannkvinnor, ibland var och varannan natt.

Båda bodde i Katarina församling på Söder, en stadsdel som också dagens häxor favoriserar. Huvudvittne i rättegången var en tolvårig pojke Johan Johansson. Man tog barnens minnen på stort allvar då. En kyrkoherde som inkallats som expertvittne och förhört barnen antecknar i protokollet: “Sammanhanget visar att det är intet barnadikt.”

Olyckligtvis bekände pojken under press från en statlig utredning under ledning av Urban Hjärne att han ljugit, men då hade bålen redan brunnit ner. Dessutom hade ytterligare åtta kvinnor hunnit brännas och två stod på tur, innan den Hjärneska utredningen föreslog avbrytandet av  vidare häxprocesser.

 

 

 

Stockholm blev under Karl XI en huvudstad utan like i något samtida europeiskt land. När de fyra stånden samlades till riksdag 1680 i Stockholm fick Karl XI dem att ge honom envåldsmakt. Allt i hela Östersjöväldet styrdes nu från huvudstaden.

Västra porten var huvudinfarten till Tre Kronor och maktens absoluta centrum i Sverige. Här ligger idag Slottets yttre borggård vyn är tagen från dagens Storkyrkobrinken. En liten flisa av Storkyrkan kan ses längst till höger i bilden.
Västra porten var huvudinfarten till Tre Kronor och maktens absoluta centrum i det stora östersjöriket, Europas till ytan största. Här ligger idag Slottets yttre borggård vyn är tagen från dagens Storkyrkobrinken. En liten flisa av Storkyrkan kan ses längst till höger i bilden.

Under följande riksdagar godtog ständerna förbud mot att yttra sig mot kungens makt. De gav också kungen fria händer att ta upp skatter i krigstider. Aldrig tidigare hade kungen haft rätt att själv besluta om bekattningen.

Kungen var “en envålds allom bjudande och rådande suverän konung, den ingen på jorden är för dess actioner responsabel utan har makt och våld efter sitt behag och som en kristelig konung att styra sitt rike”.

Inget rike hade en maktcentral liknande Tre Kronor i Stockholm där både världsliga och religiösa angelägenheter avgjordes av kungen och hans ämbetsmän.  Ämbetsverkan hade en särskild våning i slottet. Till den hade kungen en egen trappa. Han kunde när som helst komma upp och sätta sig ner och gå igenom räkenskapsböckerna och kunde sitta i timmar och arbeta. Fann han något fel drog han sig inte för att puckla på den försumlige ämbetsmannen med käppen.

Nattvandrare kunde konstatera att det lyste i den kunglige arbetsnarkomanens fönster från klockan 3 på morgonen till långt in på kvällen.

När Karl XI tillträdde tronen 1660 anordnades en stor fest för folket på dåvarande Norrmalmstorg, nu Gustav Adolfs torg. Husen i bakgrunden ligger på Operans nuvarande plats.
När Karl XI tillträdde tronen 1660 anordnades en stor fest för folket på dåvarande Norrmalmstorg, nu Gustav Adolfs torg. Husen i bakgrunden ligger på Operans nuvarande plats. Karl var bara fem år när han ärvde tronen så en förmyndarregering tillsattes.

 

Ludvig XIV samtida Versailles var visserligen ett större slott och fungerade också som statens styrcentral, men Frankrike var inte den likriktade och centralt styrda stat som Sverige hade blivit. En så effektiv statsapparat skulle inget land i Europa skåda före 1900-talets totalitära regimer.

Prästerna var kungligens verktyg för att hålla befolkningen ute i bygderna under andlig och världslig uppsikt. Husförhör med allmogen garanterade att dess tankar likriktades enligt den kristna renlärighetnes principer så som de definierades av Kungl. Maj:t.

Kungen själv fick öknamnet “Gråkappan” efter den enkla kappa han bar under ideliga inspektionsritter över sitt ämbetsmannastyrda rike.

De ständiga krigen skapade sin egen marknad. Krigsmakten skapade arbete i Stockholm. Där  startades en s k manufaktur som specialiserade sig på att sy uniformer till arméerna.

Karl XI organiserade det s k indelningsverket som gick ut på att hela landet indelades i s k rotar. Varje rote bestod av ett antal bönder som ålades att utrusta en soldat och hålla honom med ett torp. Sverige lyckades hålla sitt stormaktsvälde runt Östersjön vid liv ytterligare ett par generationer med denna nya yrkesarmé, Europas första statliga.

Fattiga eller lösaktiga kvinnor och tiggande barn spärrades in i textilverkstäderna. Där kunde barn ner till fem år arbeta ansåg man. Försökte de rymma kedjades de vid arbetet med fotblack. Blev de däremot sjuka kastades de ut på gatan igen.

Det finns uniformer bevarade från den tiden på armémuseum i Stockholm: Tyget är grovt och illa vävt. Det var inte bara armén som kläddes i de svenska tygerna. Kungen  beslöt att endast adelsmän fick bära vackra utländska tyger Därför hörde också ofrälse till den nya manufakturens kunder.

Märkligt nog finns fabriksbyggnaden kvar i ombyggt skick vid Katarina Bangata, en av de äldsta bevarade industribyggnaderna i Sverige.

Fabrikerna var ett påtagligt inslag i stadsbilden under slutet på förra seklet. Stockholm var landets största industristad. Längs stränderna låg det fabriker sida vid sida. Även inne i stadsdelarna låg det fabriker som LM Ericsons telefonfabrik eller tryckerier och textilväverier. Vattnen kring staden var förorenade och stinkande och luften tung av sotrök från fabriker, ångbåtar och värmepannor. Husen blev därför snabbt svarta av sot. Stockholm under industrialismen var en grå stad.

Kanske var det den ständiga ångröken som ruvade över staden som gjorde att Kungliga Slottet under Oscar II målades bajsbrunt, det var förmodligen omöjligt att behålla den tidigare ljusgula färgen.

Stränderna kring Stockholms Mälarsida erbjöd inte alls den vilsamma charm de gör idag för hundra år sedan. Ständigt växte nya industrier upp längs stränderna.

Sluttningarna av det idag så pittoreska Mariaberget vid Slussen var täckta av verkstäder och småindustrier, längs Riddarfjärdens stränder låg det stora bryggerier.

Många arbetade också i tobaks- och snusfabrikerna.

Där Stadshuset reser sin fördrömda silhuett idag stod till 1878 Eldkvarn, stadens första och största ångkvarn. Norr Mälarstrand var kantat av verkstäder.

“Sen Eldkvarn brann” var i generationer ett talesätt. Branden var en av de mest spektakulära i stadens historia. All den lagrade spannmålen brann till slut med en mäktig eldpelare som sköt långt upp i himlen. “…på samma gång som man djupt måste djupt beklaga olyckan, kunde man ej undgå att känna sig tilltalad av det storartade i skådespelet”, skev Dagens Nyheter. Ännu fram till 1920-talet var den idag så tätbebyggda Nordvästra Vasastaden ett stort industriområde. Här låg Atlas motorfabriker och sedan 1700-talet Rörstrands porslinsfabrik. Porslinsfabriken inrymdes delvis i det tidigare Rörstrands slott. Det ligger fortfarande ouppmärksammat, men hårt ombyggt kvar bakom Filadelfiakyrkan på Rörstrandsgatan.

Textilfabriken vid Barnängen har blivit sinnebilden för den tidiga industrialiseringens fasor. Där arbetade underbetalda kvinnor och barn vid de ångdrivna vävmaskinerna. Arbetarna bodde i eländiga stugor och baracker i de omgivande bergen på Söder. Det var inte ovanligt med upp till åtta personer i ett rum.

Vattnendragen genom staden blev starkt förorenade av industrierna och först på 1970-talet tilläts åter badning i Riddarfjärden.

Under stormaktstiden växer Stockholm slutligen till  70 000 invånare. Staden blir Östersjöns viktigaste maktcentrum. Genom att tillsätta Klas Fleming som ståthållare tar staten och kungen befälet över stadsplaneringen i stormaktstidens början . Ett rutnät av raka gator dras över malmarna utan hänsyn till naturen eller befintlig bebyggelse.

 

All makt i riket utgick från kungaborgen Tre Kronor. Här var hela riksstyrelsen samlad. I bakgrunden syns hur staden vuxit ut över Norrmalm. Nya stenhus har byggts vid Normmalms torg ( dagens Gustav Adolfs torg. Brukebergsåsen reser sig ännu hög med sitt vakttorn för brandvakten på toppen. Där ligger långt grundare dagens Brunkebergs torg.
All makt i riket utgick från kungaborgen Tre Kronor. Här var hela riksstyrelsen samlad. I bakgrunden syns hur staden vuxit ut över Norrmalm. Nya stenhus har byggts vid Normmalms torg ( dagens Gustav Adolfs torg. Brukebergsåsen reser sig ännu hög med sitt vakttorn för brandvakten på toppen. Där ligger långt grundare dagens Brunkebergs torg.

Klas Fleming ( 1592 – 1644) var en kraftfull ledarnatur. Han var storamiral över den nya stora flottan och riksråd ( minister i regeringen som då kallades riksrådet) Han blev Stockholms första ståthållare 1634.

Gustav II Adolf och hans rikskansler Axel Oxenstierna förvandlar Sverige till Europas mest effektiva och centralstyrda stat. I princip en kyrko- och militärdiktatur.

Gustav II Adolf ( 1594 – 1632) skapar det moderna centralstyrda Sverige. Han återuppväckte den högre utbildningen, och delade upp riket i län styrda av landshövdingar underställda kungen. Han förde ständiga krig och utvidgade landets gränser. Han förde in Sverige i 30-åriga kriget 1630 och hann till sin död i slaget vid Lützen 1632 bli en av Europas ledande furstar.

Alla beslut fattas i kungaborgen Tre Kronor. Landshövdingar i rikets län och prästerna i statskyrkans alla socknar blir kungens verktyg. Kungen blir också protestantismens försvarare i Europa.

Också Stockholms stad underordnas statsmakten. Den trånga medeltida staden på Stadsholmen med sina ringlande gränder blir omodern redan på Gustav II Adolfs tid. Den duger inte längre som huvudstad för den nya stormakten i Europa.

1600-talet vill ha en rationell stadsplanering. Ståthållaren Klas Fleming införlivar Norrmalm som då kallas den norra förstaden i Stockholms stad.

Nu behövs inte heller Gustav Vasas befästningsverk runt Stadsholmen. Stormakten kan försvara sin huvudstad lång från landets gränser. Stockholm blir en av de första huvudstäderna i Europa som inte ligger instängt bakom fästningsmurar.

 

 

 

1650 blomstrar stormaktstidens huvudstad. Fartygen trängs vid Skeppsbron som är hamnen för utrikeshandeln. Längst t.v. syns järnvågen vid nuvarande Slussen, dit all järnexport i riket dirigerades. I förgrunden syns skeppsvarvet på Blasieholmen.                                                                                                                       Ståthållarens stadsplan med raka gator i fyrkantsmönster läggs ut över Malmarna. Berg och dalar tas ingen hänsyn till. Ståthållarens män sätter ut stakar för att markera de nya gathörnen. Hus som ligger i vägen för de nya raka gatorna rivs och de som inte har råd att bygga moderna hus körs bort till Ladugårdslandet, nuvarande Östermalm eller Kungsholmen.Flemings rutnät syns fortfarande i stadsbilden. Regeringsgatan uppkallades efter drottning Kristinas förmyndarregering, Drottninggatan efter drottningen, Fredsgatan efter Westfaliska freden år 1648.

Klas Fleming bygger en holländsk sluss vid nuvarande Slussen. Han uppför ett barnhus och bygger Jakobs kyrka.

Hans verk fortsätts under 1600-talet. När östra delen av Gamla Stan brinner ner dras också där raka gator fram – idag ser vi dem som Stora och Lilla Nygatan med sina vinkelräta tvärgator.

Barocken älskar matematik och rationell stadsplanering. Katarina kyrka, Kungsholmens kyrka och Hedvig Eleonora kyrka byggs i hörnen på en tänkt triangel på samma avstånd från slottet Tre Kronor.

 

Stockholm blev också sätet för världens äldsta centralbank, Rikets Ständers Bank ( nuvarande riksbanken)  vid på Järntorget. Huset som ursprungligen byggdes som börshus ritat av Nicodemus Tessind.ä. står ännu kvar.

Nicodemus Tessin (1615 – 81) och hans son med samma namn (1654 – 1728) blev tidens främsta arkitekter. De ritade otaliga slott och kyrkor. Båda införde en enkel rätlinjig stil som hämtade sin inspiration i renässansens Italien. Dagens kungaslott ritades av sonen som också byggde ett eget litet palats, idag landshövdingens residens tvärs över slottsbacken, där han kunde se sitt nya slott långsamt läggas grunden till.

Tessin den yngre ritar förslag till palats t om en ombyggnad av Louvren och ett danskt kungligt slott innan han tar itu med Stockholms slott. I de utländska förslagen ritar han rikt utsirade barockfasader. Han skriver dock själv att utsirade fasader inte klarar frostsprängningen under de svenska vintrarna. Därför är Tessins byggnader mycket kärva till utseendet.

Borgen Tre Kronor börjar framstå som besvärande omodern. Karl X Gustav leker med tanken att bygga ett nytt pampigt slott på Söders höjder.

Slottsarkitekten Nicodemus Tessin d.y. ritar mot slutet av århundradet på ett nytt kungligt slott i form av en låda i romersk barockstil som ska ersätta den gamla borgen.

Lyckligtvis – för arkitekten – brinner borgen ner 1697. Då har redan den norra längan av den nya fyrkanten byggts färdig. Den står där än idag införlivad i det nya slottet.